sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Kafkamaista jonottamista


Oheinen mielipidekirjoitus on kopioitu Länsiväylä-lehdestä 16.-17.6.2012. Luulin, että tällainen 11 tunnin jonottaminen olisi jo historiaa. Koin muutama vuosi sitten oman jalkani kanssa usean tunnin jonotuksen samassa paikkaa saamalla hoitoa ja tutkimuspalvelua yhteensä noin 15 minuuttia. Samanlaiset kokemukset oli vielä aiemmin poikani kanssa samassa paikassa. Oudoksuin silloin näennäistä verkkaisuutta. Ei ollut päivystyksen ilme sinne päinkään verrattuna "Teho-osaston" kiireeseen tuolloisessa tv-sarjassa.

Valtion ohjaava käsi ei ulotu päivytysjonottamiseen. Mm. leikkausjonot on saatu muutoin aika hyvin kuriin lainsäädännön kautta. Siitä on itsellänikin kelpo kokemus samasta sairaalasta. Surulliselta kuulostaa myös tuo yhteistyö perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kesken, jos seuraavana päivänä täytyy tulla uudelleen samaan "fyysiseen" paikkaan nyt puolestaan erikoissairaanhoitoon. Onhan sote-uudistuksenkin yksi tavoite tämä - ylittää raja-aidat hallinnollisesti. Toisaalta raja-aidat  olisi ylitettävissä ilman suurta hallinnollista uudistusta - keskinäinen sopimus ja sillä siisti.

Jo omien kokemusteni perusteella pohdin, että eikö hoitajien ja lääkärien välistä työnjakoa voisi päivystyksessä hiukan "rukata". Kun potilas tulee vastaanottopisteeseen, voisi heti pätevä erikoissairaanhoitaja arvioida, mitä on vialla. Jos on ilmeistä, että esim. tarvitaan röntgenkuvausta tai vaikkapa kuumeen mittausta, voitaisiinko se hoitaa jo ennen lääkärille passittamista. Voisiko potilas vaikkapa itse täyttää odotellessa jotain valmiiseen sähköiseen kanavaan? - tyyliin särkeekö päätä, vatsaa vai raajoja; tuntuuko siltä, että joku paikka on murtunut tai poikki jne. Timo Aronkytö Vantaan perusterveydenhuollon vastuullisena esitteli Helsingin Sanomissa 17.6.12, että työtä aiotaan siirtää potilaalle tältä osin Vantaalla. Ymmärrän kuitenkin ongelmat lääkärien ja hoitajien työnjaossa johtuen koulutuspohjasta ja oikeuksista, mihin koulutus antaa myöden. Silti voisi kokeilla uutta työnjakoa. Samoin voisi aivan ehdottomasti linkittää vähemmän byrokraattisesti yhteen perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon päivystystoiminnan. Ei olisi yhden lääkärin varassa tuo päivystystoiminta. Veroeuroista ne rahat tulee kumpaankin laariin.

1 kommentti:

  1. Luin samaisen LV:n kirjoituksen, eikä se valitettavassa tylyydessään ole mitenkään ainutkertainen. Niin tuttavillani kuin itselläni on samankaltainen kokemus samasta paikasta. Terveen maalaisjärjen käyttäminen olisi suotavaa. Saattaisi säästää jopa rahaa.

    VastaaPoista