sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Sote-uudistuksessa hallituksen ja opposition yhteisymmärrys, päivitys 2.4.2014

Kuva lainattu YLE:n sivuilta 24.3.2014: Soten nykytila ja ehdotus Sote-alueista
Päivitys 2.4.2014: Soteuudistukselle perustettiin parlamentaarinen ohjausryhmä. Puheenjohtajana ryhmässä on peruspalveluministeri. http://www.stm.fi/tiedotteet/tiedote/-/view/1879039#fi

"Ohjausryhmän tehtävänä on laatia esitys sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi. Tavoitteena on saada esitys valmiiksi toukokuun loppuun mennessä ja lähettää se lausuntokierrokselle kesäkuussa. Eduskuntakäsittelyyn lakiesitys tulee syksyllä. Uusien sosiaali- ja terveyspalveluista vastaavien alueiden toiminta alkaa aiemman suunnitelman mukaisesti 1.1.2017."

Tuoreeltaan moni taho on yllättynyt positiivisesti ratkaisusta (kuten THL,  Kuntaliitto ja Lääkäriliitto). Kepun sisällä on tuskailtu, että Sipilä ei pitänyt maakuntamallin puolta. Ehdin itse pohdiskella tätä ERVA-mallia, kun viesti tuli radiosta.  Taitaa olla  niin, että tässä mallissa sairaanhoitopiirien sijaan tulevat sote-kuntayhtymät palvelujen tuottajiksi kuntien rinnalla.  Samoin pohdin, että ERVA-mallin toteuttaminen edellyttää alueellista jatkovalmistelua. Lähtökohdathan ovat kovin erilaisia eri ERVA-alueilla. Lueskellessani THL:n arviointiraporttin siellä oli varsin kattavasti pohdittu ICT-asiaa. Nykytilassa sote-ICT on hajallaan ja eriaikoina rakennettu kokonaisuus. ERVA tuo tähänkin kehittämiseen ryhtiä ja uskottavuutta. Edelleen käytännön ongelmia syntyy, jos puretaan vanhat kuntayhtymät. Mikäli uudistukset rakennetaan vanhojen kuntaytymien varaan, ei hallinnollinen työ ole niin suurta. Paikallisesti tulee varmasti kädenvääntöä erityisesti pienten sairaalayksiköiden kohtalosta. Oletan, että ERVA-ratkaisulla pyritään myös toimintojen tehostamiseen - jopa kustannusten karsimiseen. Edelleen joudutaan pohtimaan ohjaus- ja valtarakenteita. Millainen on valtion ohjausrooli? Miten ERVA:ssa taataan kuntien vaikutusmahdollisuudet? Miten ERVA hallinnoi monenkirjavaa palvelujen tuottajien kokonaisuutta?
Valtion ohjausroolin muutoksesta kirjoitin taannoin blogissani ja totesin valtion ohjauksen vähentyneen jatkuvasti vuosien varrella. Onko nyt vahvistuvan ohjauksen paikka? (http://ollintuumailut.blogspot.fi/2012/01/valtion-ohjaus-ei-kasvanut-vaan.html)

Sote-piirien rahoitusratkaisu. HS:n 24.3.2014 uutisen perusteella voidaan avata hiukan lisää uudistusta. Näyttää siltä, että rahoitus sote-toiminnoille kerätään ERVA-kunnista väestöpohjaisella laskentamallilla, jossa sairastavuudella on painoarvo. Tämä viittaa valtionosuusuudistukseen, josta raportoitiin viime vuoden lopulla. VM:n selvitysmies ja THL olivat rakentaneet yhdessä uudistusmallia, jossa sairastavuus otettiin uudeksi merkittäväksi tekijäksi laskentamalliin. Tein tästä blogikirjoituksen 2013:http://ollintuumailut.blogspot.fi/2013/11/sote-uudistus-ristipaineissa-rakenteita.html. Valtionosuusuudistusmalli lähti lausunnoille vuoden 2014 alussa: https://www.vm.fi/vm/fi/04_julkaisut_ja_asiakirjat/03_muut_asiakirjat/20140204Valtio/name.jsp 
Soininvaara esittää tuoreessa blogikirjoituksessaan, että valtionosuudet voitaisiin ohjata suoraan sote-alueille. Tällöin vältyttäisiin pienten kuntien laskennallisuusongelmista ("kohinasta"). (Viite 6)

Sote-piirien hallintoratkaisu. Peruspalveluministerin 24.3.2014 kommentin perusteella näyttää siltä, että sairaanhoitopiirit lakkautettaisiin. Tämä merkitsisi sitä, että nykyisten sairaanhoitopiirien sairaalat olisivat palvelujen tuottajia. ERVA-sote-kuntayhtymä ilmeisesti tekisi kunkin sairaalan kanssa palvelusopimuksen. Saman logiikan perusteella myös kansanterveystyön kuntainliitot lakkautettaisiin. Tästä en ole vielä löytänyt vahvistusta. Nykyisestä sote-hallinnosta jäisi siis jäljelle vain kuntien omat toimintayksiköt (terveyskeskukset, vanhainkodit, palvelukodit jne). Jos tämä kaikki pitäisi paikkaansa, edessä olisi massiivinen kuntainliittojen purku. Sairaanhoitopiirihallinnon rakentamisesta kerroin taannoin 2013 blogikirjoituksessani, joka perustui omakohtaisiin kokemuksiin:    http://ollintuumailut.blogspot.fi/2013/02/sairaanhoitopiirien-lakkauttaminen-ei.html                 






YLE: Sote-uudistus |

Video: Katainen"Katainen: Sote-ratkaisu tarkoittaa saumatonta palveluketjua käyttäjän kannalta 

Pääministerin mukaan nyt saavutettu viiden sote-alueen ratkaisumalli ei ole vesitetty kompromissi, vaan todellinen uudistus.

Hallituspuolueet ja oppositio ovat päässeet sopuun sote-uudistuksen toteutustavasta. Pääministeri Jyrki Katainen kiitti sekä hallituskumppaneitaan että perussuomalaisten ja keskustan johtajia yhteistyökyvystä.
– Tämä on Suomen tulevaisuuden kannalta suuri ratkaisu. Puolueet ovat löytäneet yhteisen sävelen, jolla uudistetaan sosiaali- ja terveyspalveluita, Katainen sanoo tiedotustilaisuudessa.
Nyt saavutettu sote-sopu perustuu niin sanottuun viiden alueen malliin ja pohjautuu nykyisiin erityisvastuualueisiin, jotka ovat Helsinki, Turku, Tampere, Kuopio ja Oulu Pääministerin mukaan sote-lakiesitys tuodaan eduskuntaan syksyllä.
– Tämä ei ole vesitetty kompromissi, vaan todellinen uudistus. Sotepalvelut perustasolta erikoistasolle integroidaan, mikä tarkoittaa saumatonta palveluketjua käyttäjän näkökulmasta. Lähipalvelut ovat lähellä ihmistä jatkossa, pääministeri sanoo.

Viiden sote-alueen malli tarkoittaa Urpilaisen mukaan sitä, että järjestämisvastuu palveluista on viidellä sote-alueella. Kunnat toimivat kuitenkin jatkossakin palveluiden tuottajina. Uudistuksen tarkoituksena on Urpilaisen mukaan lisätä integraatiota ja kansalaisten tasa-arvoa terveydenhuollossa."
http://yle.fi/uutiset/katainen_sote-ratkaisu_tarkoittaa_saumatonta_palveluketjua_kayttajan_kannalta/7151425
http://www.sdp.fi/fi/taustat/muistiot/7777-sdp-ja-sote-uudistus

Näin siis luovuttaisiin vastuukuntamallista täysin.  Samoin luovuttaisiin kolmiportaisesta järjestämismallista.  ICT-puolellakin päästäisiin integroituihin järjestelmiin vähin erin. Suuret järjestämisalueet ja tuleva monikanavaisen rahoitusratkaisun purkukin voisivat kulkea käsi kädessä. Ei ilmeisesti tarvittaisi uutta kuntakuulemiskierrosta. Peruspalveluministerin mielestä ratkaisun seurauksena sairaanhoitopiirit lakkautettaisiin. (YLE-aamuTV 24.3.2014 klo 7.16).


Viitteet

1. THL:n arviointiraportti järjestämislakiluonnoksesta 18.3.2014:  

2. Lääkäriliiton virallisia kannanottoja ja kommentteja:
 http://www.laakariliitto.fi/uutiset/kannanotot/laakariliiton-nakemys-jarjestamislakityoryhman-esitykseen/

3. SDP:n puheenjohtajaehdokkaan, Antti Rinteen ohjelma: sivulla 28 kannanotto soteuudistukseen:


5. Ollin edellinen päivitetty pohdinta soteuudistuksesta: Pohdinta sisältää myös runsaasti linkkejä aiheeseen .http://ollintuumailut.blogspot.fi/2014/03/pirullisen-sotesotkun-uusi-poliittinen.html  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti