sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Turistina Floridassa - mallia soterintamalle?, päivitys 2.4.2015

Turistina Floridassa voi pohdiskella sote- ja it-asioita. Olisikohan opittavaa tänne meille? Vai onko tämä Florida poikkeus osavaltioiden kaartissa?

Viite 2
Elintavat. Turistin silmin näyttää todella siltä, että valloissa on lihavia ihmisiä. Uskomattoman lihavia ihmisiä oli liikkeellä. (1) Pikaruoalla ja roskaruoalla lienee suuri osa tätä lihavuusbuumia. Jopa ravintoloihin on iskostunut tällaisten ruokien tarjoilu. Floridassa pitäisi olla hedelmiä ja vihanneksia mielin määrin, mutta ruokapaikoista niitä saa hakemalla hakea. Pohdiskelin aihetta pirullisena ongelmana taannoin. Oivallinen kirja aiheesta on "Läski maailma". (2) Totesin siinä mm.:  Yksilötasolla riskit tunnistetaan yleisesti mutta ajatellaan vältyttävän riskeiltä omassa elämässä. Jokaisella on vapaus toimia omien mieltymystensä mukaan. Yhteiskunnallisesti elintapariskit realisoituvat kasautuvina ongelmina, jotka ilmentyvät sairauksina ja huono-osaisuutena - syrjäytymisenä sekä kustannuksina meille kaikille. http://ollintuumailut.blogspot.fi/2014/02/pirulliset-ongelmat-sotessa-ei-helppoja.html


Vanhusten hoito ja eläkeläisyys. Vapaaehtoistyö lienee melkoisen yleistä ja saattaa olla monelta osin julkisen tai yksityisen palvelun rinnalla merkittävääkin. Vapaaehtoisia eläkeläisiä oli siellä sun täällä töissä kuten erilaisissa museoissa. Vanhusten palveluasemisessa saattaisi olla meillä opittavaa. Vapaaehtoistyö ja erilaiset lahjoitukset pitävät yllä monia palvelukoteja. Tuon toiminnan kautta tulee sellaista oma-aloitteista toimintaa mukaan, mikä joskus byrokraattisessa suomalaisessa vanhustenhuollossa puuttuu. Ja näin saadaan alennettua asukkaiden kustannusrasitusta. Kävimme oheisessa suomalaisten palvelukeskuksessa, joka edelleen oli varsin moderni (vuosimallia 1973). Rivitalomaisessa kokonaisuudessa oli saman katon alla palveluasumista ja hoivakotitoimintaa. (ks. oheinen kuva). (3)

Obama Care puhuttaa valloissa kaikilla tasoilla. Presidentinvaalikamppanja on aluillaan ja jo kovimmat republikaaniehdokkaat aikovat ratsastaa tiukoilla Obama Caren vastaisilla ajatuksilla. Selkoa en vastustajien tavoitteista saanut. Oliko vain nykytilan puolustusta. Obama Care kuitenkin  etenee, mutta vaivalloisesti. Jokaisen osavaltion on hyväksyttävä omassa päätöksentekoelimessään tämä uudistus. On runsaasti osavaltioita, jotka eivät ole sitä tehneet. On myös osavaltioita, joissa on toteutettu aikaisemmin Obaman uudistusta vastaava uudistus.  Toisaalta juttuja nykyjärjestelmästä kuunnellessa, Obama Care lienee muitenkin valloille järkevä etenemistie.http://fi.wikipedia.org/wiki/Yhdysvaltain_terveydenhuoltouudistus#Sis.C3.A4lt.C3.B6
Päivitys 15.2.2015: HS:n taloustoimituksen juttu USAn onnistuneesta elvytyksestä siteeraamalla talousasiantuntija Jared Bernsteinia puuttuu myös Obama careen seuravasti:
"Bernsteinin mielestä yleinen sairausvakuutus, jotka Yhdysvalloissa kutsutaan nimellä Obamacare, tukki suuren menoaukon. Oikeisto on tästä aivan eri mieltä.
The Washington Post -lehdessä julkaistussa kirjoituksessaan Bernstein selitti asian näin: jos nälkäinen menee kauppaan, häntä ei ole pakko ruokkia, mutta ensiavussa sairas on pakko hoitaa. Siksi valtiolla on erityisvastuu terveydenhoidosta.
Bernsteinin mukaan Obamacare uudisti järjestelmän niin, että sairausvakuutuksen kautta valtio tukee välillisesti yksityislääkäreitä. Tämä taas johtaa siihen, että valtio valvoo palveluiden laatua ja palkitsee tehokkuudesta.
"Kongressin budjettitoimiston mukaan terveydenhoitouudistus pienentää budjettivajetta, ei kasvata sitä. Lisäksi kymmenen miljoonaa amerikkalaista lisää sai uudistuksen ansiosta sairausvakuutuksen", Bernstein sanoo."http://www.hs.fi/talous/a1423887824757

IT- ihmetyttää. Luulisi, että valloista löytyisi turistinakin oivallisia tuomisia Suomeen. Mikähän nyt olisi? Lentokenttien turvatarkastukset? Omituinen yhdistelmä tekniikkaa ja manuaalista paperimaailmaa. Orlandon Epcot Center? Siellähän pitäisi majailla viimeisin tekniikka. Epcot kaipaa digitaalista päivitystä 2010-luvulle. Epcotin pikapassi voisi kuitenkin olla oivallinen keksintö siirtää sosiaali- ja terveydenhuoltoon. Tekniikkaahan käytetään jo Suomessakin monella tavalla. Pikapassin voisi saada sellaiset henkilöt, jotka tarvitsevat säännöllisesti sote-palveluja. Ovat siis riippuvaisia ulkoisesta avusta. Epcotissa pikapassilla ohitettiin pitkät jonot. Terveydenhuollossahan eriarvoistavana pikapassina oli aikoinaan erikoismaksuluokka, joka poistui vähin äänin hoitotakuun voimaan tulon myötä. Pikapassia voitaisiin jotenkin hyödyntää myös päivystyksessä, mutta edellytyksenä olisi kuitenkin päivystyksen prosessien uudistaminen. (nyt 5-10 tunnin odotukset ovat kestämättömiä). Pikapassin voisi tietysti integroida osaksi jotain yleisempää korttia erityisominaisuutena.

Turistin havainto on, että haasteita soten ympärillä on valloissakin runsaasti. Poliittinen päätöksentekokoneisto on vaikeuksissa USAssa myös tällaisten suurten uudistusten kanssa. IT-järjestelmät toiminnan ohjausjärjestelminä ovat mitä ilmeisin haaste. Obama Caressakin tuo asia tuottaa vaikeuksia. Muualta yhteiskunnasta hyvien toimintakäytäntöjen siirtäminen sote-alueelle on haaste. Niin ja ihmisten kokemukset ovat myös monenlaisia olemassa olevasta järjestelmästä - usein hyvinkin ristikkäisiä riippuen ongelmasta ja onnesta. Entä löytyisikö USAsta julkisen ja yksityisen omistuksen rinnalle kolmas omistusmuoto, joka toimisi erityisesti vanhusten palveluissa. Paikallisuus, yhteisöllisyys ja vapaaehtoistyön systemaattinen mukaan tuominen voisivat tarjota vaihtoehdon. Olisiko osuuskuntamuoto sopiva ? (4)

Turistin jatkohavainto/pikapassi: Niin eipä pikapassia tarvita, jos voidaan taata välitön hoitoon pääsy kaikille. FB:n kautta tuli linkki Brittien järjestelmään, jossa primaarihoitoon pääsy turvataan kahdessa päivässä. http://blogs.bmj.com/bmjopen/2015/01/12/few-uk-family-doctors-seem-to-be-treating-obesityoverweight-appropriately/?utm_content=bufferaee29&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

Päivitys 27.1.2015: Amerikan nykyinen terveydenhuoltojärjestelmä vs. Suomen vastaava. Onko se nyt ihan näin kuin oheisessa linkissä olevassa kirjoituksessa todetaan? http://www.potilaanlaakarilehti.fi/laakarin-aani/amerikan-malliin-suomenkin-terveydenhuollossa/?utm_content=buffer2503e&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer#.VMdlkmMiz3X

Päivitys 23.2.2015 /Obama Care/ FB-vinkki Jouni Laurilalta:
"Massachusetts oli kokeilu alue Obama Carelle ja tasa-arvo on lähtenyt paranemaan kuten tutkimus osoittaa.
Suomi on ollut samalla tasolla kuin USA.
Suomi alkaa jäädä jälkeen USA:ta kuten näkyy. Eikä poliitikkoja eikä valtaosaa kansaa asia näytä kiinnostavan.
"
"Expansion of insurance coverage in Massachusetts’ in 2006-07, there was a narrowing of racial/ethnic disparities " http://buff.ly/1Bb3hlj

Massachusetts health reform and disparities in joint replacement use: difference in differences...

Päivitys 2.4.2015: Lääkärilehti 1.4.2015: Työikäisten lihavuuden kasvu näyttää taittuneen. "Suomalaisten miesten ja naisten keskimääräinen painoindeksin nousu, ylipainoisten ja lihavien osuuden kasvu sekä vyötärölihavuuden yleistyminen näyttävät hidastuneen tai jopa pysähtyneen. Suomi on ensimmäisiä maita, jotka ovat raportoineet tämän tyyppisestä kansanterveyden kannalta edullisesta muutoksesta."
http://www.laakarilehti.fi/uutinen.html?opcode=show/news_id=15626/news_db=web_lehti2009/type=1/ref=rss&utm_content=bufferb7c3e&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer 
Viitteet
(1) Päivitys 19.1.2015/ lihavuus (obesity) : Toisaalla FB:ssa Jouni Laurila kommentoi havaintointojani Floridan lihavuudesta. Hänen mukaansa Florida on itse asiassa muihin osavaltioihin nähden vähemmän lihavien osavaltio. Suomi on tilastojen mukaan jopa edellä lihavuudessa Floridaa ja kymmenen lihavimman OECD-maan joukossa. Niin ehdinköhän turistina havainnoida ympäristöä eri tavoin kuin täällä kotomaassa, jossa enimmän aikaa ihmiset kulkevat lihavuudelta suojaavissa vaatteissa. Osuinko omaan nilkkaani turistianalyysissäni? Tiivistän tässä Jounin pohdintaa asiasta:
Among non-Hispanic whites, 2 states (Colorado and Hawaii) and the District of Columbia had a prevalence of obesity less than 20%, 12 states had a prevalence of obesity between 20–25%, 26 states (Alabama, Alaska, Delaware, Georgia, Idaho, Illinois, Kansas, Maine, Maryland, Minnesota, Missouri, Nebraska, New Hampshire, North Carolina, North Dakota, Ohio, Oregon, Pennsylvania, Rhode Island, South Carolina, South Dakota, Texas, Virginia, Washington, Wisconsin, and Wyoming) had a prevalence of obesity between 25–30%, and 10 states (Arkansas, Indiana, Iowa, Kentucky, Louisiana, Michigan, Mississippi, Oklahoma, Tennessee, and West Virginia) had an obesity prevalence of 30% or more (with no states 35% or greater). Higher prevalence of adults with obesity were found in the Midwest (28.7%) and the South (27.5%), followed by the Northeast (25.3%), and the West (23.4%)."Floridassa on hoikat ja terveet ihmiset, stereotypiä jota täällä kerrotaan totuuna ei pidä paikkaansa.... Lihavat ovat muualla...Terveyden kannalta minusta siellä on ongelma tuo autokultuuri, kunnollisia jalkakäytäviä ei ole kuten Euroopassa. Lisäksi siellä on niin kuuma, ettei päivällä juuri jaksakaan kävellä ulkona. Siihen ei auta nastakengät eikä mikään mukaan. Pitää olla ilmastoidussa tilassa. Illalla yöllä ja aamulla on miellyttävä ilma ulkoilla." 
Jouni linkkasi muutamaan tilastolähteeseen ja totesi:  Ei Florida kovin paljoa eroa Suomesta. Luulen että jakauma vain erilainen. Todella lihavia on USA:ssa enemmän, semmoisia jotka eivät mahdu tavalliselle tuolille. Suomi on kymmenen lihavimman maan joukossa OECD:ssä."
- http://www.cdc.gov/obesity/data/prevalence-maps.html 
http://www.cdc.gov/obesity/data/prevalence-maps.html
- http://www.slideshare.net/.../top-10-obese-countries-in...
Obesity is a growing problem that became a global concern. It took the shape of an epidemic in most...
slideshare.net

(2) Barry Popkin: Läski maailma. Like-kustannus 2011:  Mistä ylipaino johtuu? Ovatko syynä virvoitusjuomat, pikaruoka, liikunnan puute vai elintarviketeollisuuden epäeettisyys tuotantoketjussa? Ravitsemustaloustieteen professori Popkin tarkastelee elintasossa sekä elämäntavoissa tapahtuneita muutoksia ja osoittaa, että nykyiset ravintotottumuksemme ovat törmäyskurssilla evoluution kanssa. Liikalihavuuden ja kuolemaan johtavien kroonisten sairauksien yhteys ei ole välttämättä seurausta vain yksilön huonoista ravintovalinnoista. Pikemminkin se on seurausta kehittyneen, globaalin ja ylikansallisten yritysten hallitseman maailman tavasta ohjata jokapäiväistä elämäämme. Popkin paljastaa tehotuotetun ravintoketjun kuolleet kulmat, valmisruokamarkkinoita hallitsevien ketjujen pimeät puolet ja elintarvikelainsäädännön porsaanreiät lihavuuskriisin taustalla.Teokseen on sisällytetty myös suomalaisten lihavuutta käsittelevä luku, jonka on kirjoittanut lääkäri ja kansanterveyden asiantuntija Pekka Puska.


(3) Päivitys 19.1.2015/vapaaehtoistyö:  Lukijani puuttui tuohon vapaaehtoistyön asemaan. Tässä on ote kommentista, joka on kokonaan julkaistuna tässä blogikirjoituksessa: "Seniorit työntekijöinä USAssa eivät ole pelkästään hyväntekeväisyyttä tai vapaaehtoisuutta, vaan monelle myös pakko, jotta voisi turvata oman toimeentulonsa. USAssa on aivan erilainen eläkekäytäntö kuin meille."

(4) Päivitys 19.1.2015/ osuuskunta:  Erkki Saarinen kirjoitti blogikirjoituksen, jossa hän ehdotti vaihtoehtoisia organisointimalleja julkisiin palveluihin. http://www.kokeneet.fi/nakemyksia Kysyin Erkiltä LinkedInissä: 
Voitaisiinko pohtia tuota osuuskunta-ajatusta myös sotepalveluihin yksityisen ja julkisen palvelun väliin. Tuli jotain tällaista mieleen, kun palailin Floridasta turistilomalta ja katselin paikallista vanhustenhuoltoa hyvin pinnallisesti.
Yrittäjä at www.kokeneet.fi
"Ilman muuta. Minusta osuuskunta yritysmuotona sopii erityisen hyvin palveluihin, joissa tilaajana on julkinen sektori, ja jos palvelut eivät vaadi suuria alkupääomia.
Myönnän, että nyt pelkistän ja yksinkertaistan:
Osuuskunnan jäseninä ovat yleensä ihmiset, jotka myös tuottavat osuuskunnan palvelut, paikallisesti, pitkäjänteiseen toimintaan pyrkien ja laatuun panostaen, jotta kilpailussa pärjätään. Tavoitteena ei ole voiton maksimointi, vaan huolehtia osuuskunnan ja sen jäsenten työstä ja taloudesta."

1 kommentti:

  1. Seniorit työntekijöinä USAssa eivät ole pelkästään hyväntekeväisyyttä tai vapaaehtoisuutta, vaan monelle myös pakko, jotta voisi turvata oman toimeentulonsa. USAssa on aivan erilainen eläkekäytäntö kuin meille. Myös Euroopassa on (mm. Saksassa) paikoin eläkeläisten täytynyt hakeutua työelämään, koska omalla eläkkeellä ei yksinkertaisesti pysty selviytymään kaikista elämisen kustannuksista. Hyväntekeväisyydellä on USAssa pitkät juuret; se on useimmiten ollut varakkaiden ihmisten ajankulua. Vapaaehtoistyö on aina kannatettavaa maassa kuin maassa.

    VastaaPoista