sunnuntai 29. marraskuuta 2015

Pitkä historia - hidas muutos: Länsi-Suomalaiset terveempiä kuin Itä-Suomalaiset, päivitys 4.12.2015

Vertaile sairastavuusindeksejä alueittain ja tarkastele indeksien aikatrendejä
http://www.terveytemme.fi/sairastavuusindeksi/
"Itä- ja Pohjois-Suomessa sairastetaan edelleen enemmän ja vakavammin kuin Länsi-Suomessa, osoittaa THL:n tuore sairastavuusindeksi. 
Yli 50 000 asukkaan kaupungeista terveimmät asukkaat ovat Espoossa (indeksiluku 72) ja Helsingissä (81). Suurinta sairastavuus on Kotkassa (124) ja Kuopiossa (120). Koko maan sairastavuuden indeksi on sata. Mitä pienempi indeksiluku on, sitä terveempi väestö.
Maakunnittain tarkasteltuna terveimmät asukkaat ovat Ahvenanmaalla (70) ja Uudellamaalla (83) ja sairaimmat Pohjois-Savossa (124) ja Pohjois-Pohjanmaalla (121). 
Itä- ja Pohjois-Suomessa esiintyy enemmän sepelvaltimotautia, aivoverisuonien tauteja, tuki- ja liikuntaelinsairauksia sekä mielenterveyden häiriöitä kuin läntisessä Suomessa. Tapaturmat ja syöpätaudit jakaantuvat tasaisemmin koko maahan. Tapaturmia oli vähiten Espoossa (82) ja eniten Rovaniemellä (129). Syöpäindeksi on matalin Jyväskylässä (83) ja korkein Kotkassa (109). Syöpäindeksi lasketaan nykyisin uusista syöpätapauksista, mikä kuvaa syöpäsairastavuutta luotettavasti. Elintavoista varsinkin tupakointi ja runsas alkoholin käyttö lisäävät sairastumisia. Myös ikääntyminen, työllisyys, koulutus ja tulotaso vaikuttavat sairastavuuteen. Monet terveysriskit ja sairaudet kasaantuvat vähemmän koulutetuille, pienituloisille ja pitkäaikaistyöttömille.(1)

THL:n sairastavuusindeksin uusimmilla luvuilla on pitkä historia. Muutokset ovat todella hitaita eikä monenlaisilla interventioillakaan saada aikaan kovin nopeita tuloksia. Siteerasin taannoin Tiede-lehteä seuraavasti:

"Suomessa asuu kaksi kansaa" avaa meille oivallisesti taustoja. Idän ja lännen välinen ero on kulkenut vuosikymmenten käsityksen mukaan Pähkinäsaaren rauhan rajan mukaan vuodelta 1323. Uusimmat tutkimukset kuitenkin vievät perimämme taustoja kivikaudelle saakka. Tiivistäen artikkelin sanoma on:
"Länsisuomalaiset ovat keskimäärin terveempiä ja varakkaampia kuin itäsuomalaiset. Tähän vaikuttavat niin geneettiset kuin elintapoihin ja elinympäristöön liittyvät erot. Näissä näkyy menneitten vuosisatojen vaikutus: idässä maanviljelyolot ovat olleet huonommat ja kaupankäyntireitit paljon hankalammat kuin leudommassa, vähälumisemmassa ja merenläheisessä Länsi-Suomessa." http://www.tiede.fi/artikkeli/uutiset/suomessa_asuu_kaksi_kansaa_itainen_ja_lantinen

Niin tutkimusprofessori Seppo Koskinen kehottaa kaikkia hyödyntämään tätä sairastavuusindeksin tulosta. Olen samaa mieltä Sepon kanssa, mutta tie on pitkä. Elintapojen muutos ei tapahdu hetkessä. Sen osoittaa indeksin pysyvyys vuodesta toiseen ja myös tuo Tiede-lehden artikkeli syvästä kahtiajaosta geeniperimässämme. Saattaa pikemminkin olla niin, että sisäinen ja ulkoinen muuttoliike sekoittavat vanhoja rajapyykkejä enemmän kuin elintapojen muutokset sinänsä.

Soteuudistuksessa ollaan rakentamassa indikaattoreita eri tarkoituksiin. On tärkeätä, että tutkijat avaavat indikaattorien taustaolettamuksia sekä syy-seuraussuhteita. Sairastavuusindeksi on hyvä koepala tähän. Mitkä ovat ne sosiaali- ja terveyspoliittiset toimet, joilla voidaan vaikuttaa sairastavuuden vähenemiseen ja tasoittumiseen eri maakuntien välillä? Millä aikajänteellä on odotettavissa tuloksia? Ja mitkä väliin tulevat tekijät voivat sysätä muutoksen uusille ennakoimattomille urille?

Päivitys 30.11.2015: Koulutuksella on merkitystä terveyseroihin.  
http://ollintuumailut.blogspot.fi/2014/09/terveyserot-pirullinen-poliittinen.html
FB:n puolella kommentoi Jouni Laurila juttuani seuraavasti:
" Ei yllätä. Tällä hetkellä ei terveydenhuolto toimi varsinkaan juuri sairauksien ehkäisyssä. Idässä ollaan jo ottamassa takapakkia, kun siellä on saanut suosiota lääkäreitä ja muita jotka palauttavat voin ja muun ravitsemukseen. Voi hyvin olla että kohta näkyy takapakki idässä. Lännessä ja Etelässä on koulutetumpaa väkeä jonka tiedetään elävän terveempänä ja pitempään. Se ei johdu pelkästään sosiaalisesta ajautumisesta vaan siitä että osaa ottaa oppia hyvistä neuvoista helpommin. Itse asiassa äkkiä katsoen näyttää siltä että huonoissa kunnissa on käännytty huonompaan suuntaan. En osaa ottaa oikein hyvää kuvaajaa jossa olisi aikajanalla hyvin näkyvissä."

Kuolleisuus maakunnittain v.1990-2014, Sotkanet
Päivitys 1.12.2015: Sairastavuuden rinnalla kuntia ja alueita erottelevia indikaattoreita on muitakin, kuten kuolleisuus: Oheisen maakuntia koskevan kuvion perusteella Pohjois-Karjalassa kuolleisuus on kasvussa, kun taas Uusimaa on matkalla toisenlaisella trendillä.  https://www.sotkanet.fi/sotkanet/fi/kaavio?indicator=szYKBwA%3D&region=szZ3tc7UMwQA&year=sy4rtc7X0zUEAA%3D%3D&gender=t&t=line

Toimeentulotukea saaneet 18 - 24-vuotiaat, % vastaavanikäisestä väestöstä, Sotkanet

Toinen elinoloja ja syrjäytymistä kuvaava indikaattori on toimeentulotuki:   Tämä käyrästö reagoi puolestaan jo yhteiskunnalliseen tilanteeseen. Kyttyrä osoittaa 1990-luvun laman vaikutuksen. Huomionarvoista on, että korkein toimeentulotuen saajien osuus väestöstä on jatkuvasti Pohjois-Karjala. Muutokset maakuntien välillä ovat vähäisiä. Alimpana ovat Ahvenanmaa, Pohjanmaa, Varsinais-Suomi ja Uusimaa. https://www.sotkanet.fi/sotkanet/fi/kaavio?indicator=szbLAQA=&region=szZ3tc7UMwQA&year=sy4rtc7X0zUEAA==&gender=t&t=line

Päivitys 4.12.2015: Anonyymi kommentoijani viittaa siihen, että kaikilta osin tuo Länsi-Suomi ei pidä paikkaansa. Kommentti on tavallaan relevantti. Tällaiset tilastolliset "totuudet" ovat todennäköisyyksiä. Länsi-Suomalaisten todennäköisyys pärjätä elämässä pidempään. Toisaalta sattumallakin on merkitystä, miten todellisuudessa sitten käy. Tein pitkäikäisyydestä jutun elokuussa 2012. Ei tuon jutun relevanssi ole mihinkään kadonnut. http://ollintuumailut.blogspot.fi/2012/08/pitkaikaisyys-vanhustenhuollon.html


Viitteet

(1) THL:n sairastavuusindeksin uusimmat tulokset:

https://www.thl.fi/fi/-/suomalaiset-terveempia-lannessa-kuin-idassa?redirect=https%3A%2F%2Fwww.thl.fi%2Ffi%2Fetusivu%3Fp_p_id%3D101_INSTANCE_tcsSJTqcGl0N%26p_p_lifecycle%3D0%26p_p_state%3Dnormal%26p_p_mode%3Dview%26p_p_col_id%3Dcolumn-2-1-3%26p_p_col_pos%3D1%26p_p_col_count%3D2

(2) Perimällä ja elintavoilla syvät itä - länsí - juuret:
http://ollintuumailut.blogspot.fi/2015/04/perimalla-ja-elintavoilla-syvat-ita.html


1 kommentti:

  1. Ainakaan vaimoni Railin kohdalla länsisuomalaiset geenit Turun seudulta ja erittäin terveelliset elintavat eivät estäneet syöpäkuolemaa 2 viikkoa 80v päivänsä jälkeen. Eli aikaisemmin kuin keskimäärin nykynaiset. Raili oli paitsi ent. kuvaamataidonopettaja myöskin nuoruudessaan ollut innokas lasten uimaopettaja. Avantouinnin muodossa ja päivittäisillä lenkeillä jatkoimme kuntoilua koko vuoden eikä roskaruokaa syöty. Sarkooman ikärasistisesta hoitovirheestä Tampereen yliopistollisessa sairaalassa en jaksanut valittaa koska varmaan olisi työnnetty paperikoriin. Kansalaisen / asukkaan vaikutusmahdollisuudet minimaaliset eikä vainajaa kumminkaan olisi herätetty henkiin.

    VastaaPoista